Vitamíny skupiny B: spolupracují, ale každý má své místo
Vitamíny skupiny B představují komplex látek, které v organismu plní vzájemně provázané funkce. Hned šest z osmi vitamínů skupiny B přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy nebo snížení únavy a vyčerpání. Některé ovlivňují tvorbu červených krvinek, stav pokožky nebo metabolismus homocysteinu. Mají ale i účinky, které jsou pro ně specifické. Například vitamín B1 neboli thiamin přispívá k činnosti srdce, vitamín B6 pak k syntéze cysteinu.
Vitamín B6: Na co je dobrý
Vitamín B6 má v porovnání s ostatními vitamíny skupiny B nejvíce účinků. Ovlivňuje přitom různé funkce organismu:
napomáhá ke snížení míry únavy a vyčerpání,
- přispívá k normálnímu energetickému metabolismu,
- podporuje činnost nervové soustavy a psychické činnosti
- pozitivně ovlivňuje imunitu,
- podporuje tvorbu červených krvinek,
- přispívá k syntéze cysteinu,
- ovlivňuje metabolismus homocysteinu, bílkovin a glykogenu,
- přispívá k regulaci hormonální aktivity.
I proto patří vitamín B6 mezi nejdůležitější z vitamínů skupiny B.
Pomocník při snížení únavy
Vitamín B6 hraje klíčovou roli v energetickém metabolismu – pomáhá přeměňovat přijaté živiny na využitelnou energii. Díky tomu přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, a to nejen fyzického, ale i psychického. Vitamín B6 se podílí na tvorbě neurotransmiterů – serotoninu, dopaminu a GABA – které ovlivňují náladu, soustředění a spánek. Působí tak na vztah mezi nervovým a endokrinním systémem a pomáhá organismu lépe reagovat na zátěžové situace.
Máte problémy s usínáním? Přečtěte si článek Jak usnout ve stresu?
Kde najít zdroje vitamínu B6 v jídelníčku
Vitamín B6 se vyskytuje v mnoha běžných potravinách, a pokud je jídelníček pestrý a vyvážený, zpravidla k jeho doplnění stačí. Mezi nejbohatší zdroje patří:
- maso (drůbeží, vepřové),
- ryby (tuňák, losos),
- celozrnné obiloviny a pšeničné klíčky,
- luštěniny (čočka, zelené fazolky, sójové boby),
- zelenina (salát, zelí, brambory),
- ovoce (banány, avokádo),
- ořechy.
Vitamín B6 je citlivý na světlo a teplo – v případě tepelné úpravy tedy dávejte přednost krátkému dušení, nebo úpravě v páře.

Vitamín B6 v otázkách a odpovědích
Kolik vitamínu B6 denně potřebuji?
Doporučený denní příjem u dospělých je 1,2 mg pro ženy a 1,5 mg pro muže. Doporučení je vyšší u těhotných žen od 4. měsíce a u kojících matek – denně by měly přijmout 1,9 mg vitamínu B6.
Jak si zajistit dostatečný příjem vitamínu B6?
Zařaďte do jídelníčku různé přirozené zdroje vitamínu B6, tedy drůbeží a vepřové maso, ryby, celozrnné výrobky, luštěniny, zelí, brambory, z ovoce pak banány a avokádo. V případě nedostatku potravin můžete uvažovat o užívání doplňků stravy.
Mohu užívat vitamín B6 spolu s ostatními vitamíny B?
Ano. Je pravda, že účinky vitamínů skupiny B se částečně překrývají. Působí ale synergicky a je proto možné užívat doplňky stravy obsahující více vitamínů skupiny B najednou. Například biotin přispívá stejně jako vitamín B6 i energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy, ale navíc také k metabolismu makroživin a pozitivně ovlivňuje také stav vlasů, sliznic a pokožky. Vhodné může být doplnění dvou zmiňovaných béček o další vitamíny a minerální látky, které dále podporují jejich účinky.
Zdroj:
https://www.szpi.gov.cz/soubor/voditka-szpi-2024-prilohy.aspx
https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/page-files/Vitamin%20B-6.pdf









